© Lis-Marie Jansson
© Lis-Marie Jansson
© Lis-Marie Jansson

En trygghetstelefon kan förlänga den tid man kan bo i sitt eget hem. Med trygghetstelefonen kan man få hjälp snabbt om det händer någonting.

Trygghetstelefonen är en telefon med alarmknapp. Ett extra alarm som man kan bära som armband eller runt halsen ingår också. Det extra alarmet kommer man åt även om man t.ex. skulle ramla. När man trycker på knappen ringer det hos Alarmcentralen. Man får då tala med personalen där och beroende på hur man på förhand beslutat kontaktas anhöriga eller kommunens hemtjänstpersonal så att man får hjälp. Vid behov skickas även ambulans. Alarmcentralen har uppgifter på var man bor, eventuell sjukdom o.s.v.

Installation av telefonen bekostas av kommunen. Kommunen betalar även för ett nyckelskåp där räddnings- och hemtjänstpersonalen hittar nyckel. Månadsavgiften betalar man själv. Avgiften är för närvarande ca 27 € per månad. På Åland finns flera bolag som förmedlar tjänsten. Installation av trygghetstelefon beviljas enligt prövning. Kontakta äldreomsorgsledaren för att få hjälp med att skaffa trygghetstelefon.

Kontakta

Hemserviceledare Sandra Karlsson
Tel. (018) 364 022
sandra.karlsson@eckero.ax

Sök